Nowadays, people are having a hard life managing the time they spent in traffic between the work place and their homes. Sometimes, especially in big cities, they spent even up to two hours on their way to work and back and that can lead to serious mood disorders. Since the technology has developed and the internet became the main communication tool between people, new trends of working from home appeared in the last decade. People started to work on internet as free lancers, even more online education appeared; where they can educate themselves for some skills and get an university degree. This is good because people from different generations and ages can continuously develop, not depending of their primary activities. As a result of this trend an urgent necessity is born. Each apartment needs a room where people can develop their knowledge during the daily routine. So, there is a high request of developing new typologies of housings that can offer this comfort to the user, good circumstances/conditions for start-ups, or family businesses that can animate the neighborhood.
The project aims to give a valuable response to the pre-existent context challenges, leading to a favorable synergy between productive forces and a friendly transition between the port area in transition Merwe-Vierhavens and the vulnerable neighborhood Bospolder. It wants to mobilizes significant human resources, and an animated community of shared ideas.

From the first step, the site embraces the urbanistic and architectural information of the surroundings, taking over the volumetric characteristics of the buildings, both from the port area, office and industrial buildings, and from the housing blocks. The ground floor hosts the missing activities from the surroundings, restoring the reciprocity between the port and the neighborhoods Bospolder.
After that, the proposal follows the main roads to make connections between the two parts and keeps the most important pedestrian path, that cross the Kop Dakpark, as a spine that connects all the transition blocks of the groundfloor together.
Then the courtyards are sculptured around this pathway, letting it going under the narrow part of the proposal. Because the Kop Dakpark is the main green area of the neighbourhood and serves the community and can host different outdoor events, the continuity of the pedestrian movement needs to be preserved.

 

Therefore, the roof is going down in order to guaranty maximum solar illumination and its shape is changing, considering the new formed topography.
There by, the different programs (houses, apartments, hostel) are organized in the raw mass and also the orientation of the units are defined.
The private-public transition becomes very smooth as going through the object. The domestic feeling of the houses yards is represented also in the voids that the roof gets.
Kop Dakparkalong with its urbanistic and architectural burden, offers the premises of a complex – and, above all, extremely concrete – approach to the concepts outlined above.

Productive continuity is a project that accepts the surrounding and transforms it into a new urban quality. The block is represented as one unique peace as an organism that helps the surrounding. The movements around the block and buildings are smooth and soft. This makes this building community friendly.
Nowadays, people are having a hard life managing the time they spent in traffic between the work place and their homes. Sometimes, they spent even up to two hours on their way to work and back and that can lead to serious mood disorders. Since the technology has developed and the internet became the main communication tool between people, new trends of working from home appeared. As a result of this trend an urgent necessity is born.
Productive continuity aims to give a valuable response to the pre-existent context challenges, and to provide the neighborhood with all the missing elements. The apartments are hosting special rooms where people can develop their work, education and hobbies.

May 23, 2022